Historia

Metallilekan tarina alkoin vuonna 2009. Aluksi  Metallileka oli Janin studio projekti, jossa Jani soitti kaikki instrumentit itse. Ensimmäisen demon Viimeinen luolamies innoittajana toimi Janin kotipaikkakunnalla Karijoella sijaitsevan Susiluolan ristiriitainen historia. Myös biisistä julkaistulla videolla on kohtauksia Susiluolan maisemista.


Metallileka - Viimeinen Luolamies (The Last Caveman)

2009 syksyllä alkoi Suupohjan bändikoulu, jossa Jani tutustui Honkajokiseen Kasperiin, joka on Janin tavoin multi-instumentalisti.
2011 Metallileka julkaisi uuden demon ja videon Shamaani. Shamaani oli samalla Karijokelaisen Teemun rumpudebyytti Metallilekassa.


Video: Metallileka - Shamaani

2012  Metallileka kasvoi keikkailuun kykeneväksi, kun bassoon tarttui  Jurvalainen Juho. Myös Juho oli mukana Suupohjan bändikoulun ASTG kokoonpanossa yhdessä Janin ja Kasperin kanssa. Kuningas Midas on ensimmäinen demo jossa Juho on mukana.

Joluna 2012 tehtiin pieni promo-DC erä jossa uutuutena jo edellisenä keväänä alkunsa saanut biisi Takatalvi. CD:tä jaeltiin mm. erilaisiin hyväntekeväisyys arpajaisiin ja tutuille joululahjoina.

Vuosi 2013 oli Metallileka:lle hyvin tapahtumarikas. Metallileka osallistui mm. Tykkimäen Musafoorumi -kilpailuun sijoittuen kolmivaiheisessa kilpailussa toiseksi.

Kilpailuista ja keikoilta kertyneen kokemuksen johdosta treenaamisessa ja settilistan rakentamisessa alettiin keskittymään yksittäisten biisien sijaan kokonaisen shown tuottamiseen. Omien biisien rinnalle biisilistalle nostettiin myös pari Metallilekaksi sovitettua, mutta aidosti alkuperäisversioille kunniaa tekevää coverbiisiä, kuten mm. Tuomas Holopaisen (Nightwish) säveltämä ja sanoittama Satojen merien näkijä. ja Vesa-Matti Loirin tunnetuksi tekemä Hyvää puuta.

Kevään ja alkukesän 2014 aikana Metallileka osallistui taas useampaan eri kilpailuun. Kilpailuissa menestyminen on yllättänyt, koska Metallilekan omintakeinen ja vaikeasti kategorioitava musiikki jakaa voimakkaasti mielipiteitä.
Finaalipaikka Skeba 2014 kilpailussa ja erityisesti soittaminen livenä MTV3:n kuvausryhmien edessä ovat kokemuksia joita on vaikea sanoin kuvata.
Vähättelemättä muita tapahtumia bändin kehityksen kannalta merkittävimmät keikat soitettiin Jack The Roosterin Kukkona tunkiolla bändikilpailussa. Tilaisuudet oli täynnä rockhenkistä yleisöä ja valtakunnallisia musiikkialan toimijoita. Kaikki järjestelyt oli viimeisen päälle ja tuomaristo antoi kaikille hyvin yksityiskohtaista palautetta.


Video: Kukkona tunkiolla (Jack The Rooster, Tampere)

Kukaan ei ole profeetta omalla maallaan, mutta 5.4.2014 jää lopulta murtui ja Metallileka esiintyi ensimmäisen kerran alkulähteillään Karijoella.

22.11.2014 Metallileka voitti legendaarisen Marrasrock kilpailun, jota on järjestetty Ilmajoella 1980-luvun alusta alkaen. Kilpailuun osallistumisessa ei varsinaisesti ollut menestyksen tavoittelu, vaan ensisijaisesti oli tarkoitus testata livenä uutta biisiä Weriviha. Biisi toimi jopa odotettua paremmin ja kilpailun voitto vahvisti päätöksen seuraavasta askeleesta, eli digisinglen äänityksestä ammattimaisissa puitteissa.

2016 Kasperi siirtyi kiippareista keytarin kautta bassoon, koska kroonisesta kamarunkkauksesta kärsivänä muusikkona oli jäädä yleisökontaktin tavoittamattomaksi valtavan kiipparihassäkkänsä taakse. Soitimme muutaman keikan triona, mutta sitten Janin siskon bändistä tuttu Jasmin otti vastuun kiippareista. Hän toi myös uutta lauluvoimaa bändiin.

Kuten nuorisobändeille yleensä käy, niin äänenmurrokset, opiskelut, muuttuvat asuinpaikat ja muut harrastukset haastavat bänditoimintaa.
Myös Metallileka on joutunut sopeuttamaan toimintaa. Bändin live-roolitukseen on jouduttu tekemään muutoksia vuosien varrella.
Turkulainen multi-instrumentalisti Markku Hahto pelasti meidät paristakin kiperästä vaiheesta hoitamalla vuoroin basistin ja kiipparistin tonttia.

1.7.2019 tuli kuluneeksi 10 vuotta Metallilekan ensimmäisen biisin varhaisimmista tallenteista. Tätä virstanpylvästä haluttiin juhlistaa ja päätettiin tehdä julkaisu, jossa olisi mukana kaikki nykyiset ja aikaisemmat jäsenet. Metallilekan teksteillä on taipumus kallistua aika synkkiin maisemiin. Luonnollisesti kymmeneen vuoteen mahtui ikäviäkin käänteitä, mutta niiden muisteleminen ei tässä yhteydessä olisi ollut tarkoituksenmukaista. Tarpeettoman synkistelyn välttämiseksi päätimme turvautua bändin ulkopuoliseen sanoittajaan ja tilattiin Taivalta jatkan biisin sanat Ilmajokiselta Ali Ahovaaralta, johon Jani oli tutustunut muiden projektiesa yhteydessä.

Vaikka Kasperille ja Teemulle soittamisesta on tullut pääasiallinen keino maksaa laskut, niin Metallilekaa ei ole haluttu haudata.
Edelleen nautimme oman musiikin tekemisestä omilla ehdoilla ja tavoitteeksi onkin asetettu, että Metallileka saavuttaisi jonain päivänä Suomen vanhimman bändin tittelin.