Ubuntu Studio, tästä alkoi Metallilekan tarina 2009

Ubuntu Studio laittekokoonpano

Tietokone:
Acer Extensa 5220
+ 2 Gt lisämuistikampa
Käyttöjärjestelmä:
Ubuntu Studio 9.10 ja Ubuntu 9.10
Käyttöjärjestelmät on asennettu rinnakkain.
Ubuntu Studiota käytetään musiikin tekoon
ja normaalia Ubuntua Internetin käyttöön ja
viihteeseen.
FireWire äänikortti:
Edirol audio Capture FA-66
Alkuun pääsee tietokoneen omallakin äänikortilla jos sille on saatavissa täysin toimiva Linux ajuri, nin ei valitettavasti kaikkiin kannettaviin ole :-(
Monitori kuulokkeiden vahvistin:
Millenium HA4
USB kovalevy varmuuskopiointiin:
Transcend-StoreJet 25M
Käytetyt sovellukset:
FFADO
JACK
Ardour
Hydrogen
Kaikki sisältyvät Ubuntu Studion perusasennukseen!

Metallileka – Viimeinen Luolamies; näin se on tehty (2009)

Isä toimi äänimiehenä pohjana 1 opintopisteen (pika)kurssi digitaalisesta äänenkäsittelystä HAMK:n eLearning osaaja -koulutuksesta. Ubuntu Studio:n käyttöä on opiskeltu yhdessä sitä mukaa kun projekti on edennyt.

Aluksi oli hieman ongelmia Ubuntu Studion asennuksessa. Tai asennus kyllä onnistui, mutta kun koneelle alettiin asentelemaan pelejä ja selain plugineita Ubuntu Studio alkoi mystisesti kaatuilemaan. Tilanne nollattiin ja asennettiin rinnakkain Ubuntu Studio ja tavallinen Ubuntu. Ubuntu Studio on pyhitetty musiikin tekemiseen ja tavallista Ubuntua käytetään muussa käytössä.

Varsinainen äänitys on toteutettu Ubuntu Studion Ardour ohjelmalla. Ardourin raitojen ja äänikortin, sekä muiden sovellusten linkitystä hallitaan JACK sovelluksella.

Ensimmäiselle raidalle äänitettiin Hydrogen rumpukoneella peruskomppia sopivalla tempolla klikiksi. Ardourin raitojen taustaviivoitus säädettiin samaan tempoon.

Seuraavaksi äänitettiin väliaikainen kitararaita suoraa vahvistimen kuulokeliitännästä äänikorttiin.
Kiertojen pituuksia ja järjestystä viimeisteltiin copy/paste tekniikalla sanoituksen teon aikana.

Kolmannelle raidalle äänitettiin väliaikainen laulu helpottamaan lopullisten instrumenttiraitojen soittamista. Samalla vielä hieman hiottiin tekstiä.

Lopullisten raitojen äänitys aloitettiin bassosta. Basso on soitettu suoraa äänikorttiin ilman vahvistinta. Basson soundi viimeisteltiin David Yeh:n pluginilla.

Rumpujen äänitykseen matkustettiin Nurmoon Timo sedän autotallille, koska meillä kotona ei ollut riittävästi mikkejä. Timo auttoi myös rumpujen miksauksessa. Rummut mikitettiin siten, että basari- ja virvelimikit kytkettiin äänikortin 1- ja 2-kanavaan ja muut mikit pienen mikserin kautta 3- ja 4- kanavaan. Rumpujen soundit viimeisteltiin Fons Adriaensen ja Juhana Sadeharjun plugineilla.

Komppikitara on äänitetty kahdelle eri raidalle hieman eri tavoin soitettuna. Tässä kohtaa oli hieman vastoinkäymistä. Ensimmäinen yritys tehtiin tavallisella laulumikillä mutta VOX:n hienot soundit eivät oikein päässeet oikeuksiinsa. Niinpä hankittiin Shuren SM57 instrumenttimikki, joka kyllä osoittautui hintansa väärtiksi. Kitararaitojen äänisvyjä ei ole äänityksen jäljiltä korjattu mitenkään. Ainoastaan toisen raidan äänitasoa on laskettu laulun kohdalla -10dB.

Kitarasoolo on äänitetty omalle raidalle samalla periaatteella.

Alun akustiseen kitaraan on lisätty kaikua Juhana Sadeharjun pluginilla.

Lopullinen laulu on kahdella raidalla, lopetuksen kiljaisu omalla ja muut omalla. Molemmissa äänisvyjä on hieman säädetty Fons Adriaensen ja Juhana Sadeharjun plugineilla.

Lyhyen kokemuksen perusteella suosittelemme musiikin harrastajia ennakkoluulottomasti tutustumaan ilmaiseen Ubuntu Studio -jakeluun. Aikaa ja kahvia kuluu, mutta hauskaa on...

t. Jani & Arto